
5 Valkuilen bij beleggen
Beleggen kan ontzettend leuk zijn om te doen. Toch moet je ook bij beleggen goed opletten wat je doet. Het is namelijk niet helemaal zonder risico en er zijn wel wat valkuilen waar je gemakkelijk in kunt trappen. We zetten er 5 voor je op een rij, zodat jij deze valkuilen kunt mijden als je gaat beleggen.
1.Beleggen op basis van emoties
Emoties spelen een grote rol bij beleggen. De ups en downs van de aandelenmarkt kunnen behoorlijk stressvol zijn. Als je regelmatig de beurzen checkt, dan zie je je aandelen ineens in het rood gaan, of juist enorm in waarde stijgen. Het is dan heel makkelijk om in paniek te raken, met als gevolg een overhaaste beslissing om je aandelen te kopen of te verkopen.
Het nadeel is dat je dan misschien je aandelen te goedkoop weg doet en daardoor koerswinst misloopt. Het omgekeerde kan ook: je verkoopt je aandelen terwijl ze dik in het rood staan. Je verliest dan extra geld omdat je geen geduld hebt om te wachten tot de aandelenkoers weer stijgt.
Deze 3 emoties hebben een negatieve invloed op je rendement: angst, hebzucht en frustratie / ongeduld. |
Beslissingen worden vaak ingegeven door angst en dat kan heel veel oorzaken hebben. Vaak is de media een grote boosdoener, bijvoorbeeld als er veel negatieve berichten over de economie worden gepubliceerd. Veel beleggers hebben dan de neiging om snel hun aandelen te verkopen, terwijl de lage koersen juist veel koopkansen bieden. Het is dus belangrijk om je hoofd koel te houden en geen overhaaste beslissingen te nemen.
2. Teveel risico nemen
Op het verkeerde moment investeren is één ding. Een andere valkuil is dat je teveel risico neemt met je portefeuille. Als je veel risico neemt, dan is de kans groot dat je investering een ander resultaat geeft dan je verwacht.
Portefeuillerisico kan verraderlijk zijn. Door in je portefeuille een mix op te nemen van aandelen, obligaties en andere beleggingen, beperk je je risico. Als er echter iets gebeurt waardoor de hele markt onderuit gaat en je beleggingen reageren allemaal op dezelfde manier op marktdalingen, dan kan je portefeuille aanzienlijk minder waard worden.
Wil je het risico wat beperken, stel jezelf dan de volgende vragen bij het opbouwen van je portefeuille:
- Beleg je het overgrote deel van je geld in één product, sector of geografische regio?
- Heb je teveel alternatieve beleggingen zoals private equity, risicokapitaal, hedgefondsen, onroerend goed, grondstoffen of materiële activa?
- Investeer je veel in dezelfde producten of overlappen je investeringen teveel?
- Heeft je portefeuille de juiste opbouw, rekening houdend met je lange termijndoelen, investeringshorizon en risicobereidheid?
Door het beantwoorden van deze vragen kun je met een kritische blik naar je investeringen kijken en zelf aanpassingen doen waar nodig.
3. Je focust meer op rendement dan op het afdekken van risico’s
Veel beleggers maken de fout om hoge rendementen na te streven. Prestaties uit het verleden zijn namelijk geen garantie voor toekomstige resultaten. Zo behaalden populaire groeiaandelen in de jaren 90 een groot rendement voordat ze plotseling sterk in waarde daalden.
Als bepaalde beleggingen 3 of 4 jaar continu beter presteren dan de markt, dan had je eigenlijk al 3 of 4 jaar geleden in moeten stappen. Tegen de tijd dat de gemiddelde belegger besluit om in te stappen, hebben ervaren beleggers al hun winst gemaakt. Maak deze fout niet. Blijf bij je strategie, hou je portefeuille in balans en focus op investeringen in bewezen groeiaandelen, in plaats van alleen maar op jacht te gaan naar rendement.
4. Je probeert de markt te timen
Als markten stijgen of dalen, kan het verleidelijk lijken om op de top wat aandelen te verkopen of om aandelen te kopen die heel laag staan. Vaak gokken beleggers echter verkeerd, waardoor ze niet genoeg profiteren van een stijging of daling van de markt.

Dat is ook de reden waarom veel beleggers minder rendement halen dan de index, oftewel ze zijn niet in staat om de index te verslaan. Hoe komt dat? De timing van de markt is een reden. Als je investeert in een opgaande markt en niet investeert in een neergaande markt, dan kun je door ongeduld kansen missen. Het probleem is dat winsten op aandelen vaak maar in een beperkte periode kunnen worden behaald. Als je dan niet op de markt bent, dan loop je dat mis.
5. Denken dat investeren makkelijk gaat
De aandelenmarkten presteren over het algemeen goed, maar dat kan ook zomaar weer voorbij gaan. Misschien herinner je je nog de dotcom-bubbel van de jaren negentig en de grote recessie van de jaren 2000. Deze laten zien dat markten die op hun top staan, uiteindelijk zullen dalen. Maar ook in een woelige markt kun je als belegger nog steeds kansen vinden om je geld te laten groeien.
Als je de marktontwikkelingen voor wilt blijven, is het belangrijk om je voor te bereiden op koersdalingen. Als je je uit een dalende markt terugtrekt, dan kunnen je lange termijndoelen in rook opgaan. In plaats van je terug te trekken in een onrustige markt, moet je misschien de samenstelling van je portfolio aanpassen. Door flexibel te blijven, kun je juist profiteren van kansen om te handelen in ondergewaardeerde aandelen, de risico’s beheren en je rendement vergroten.
Disclaimer: De door Gewoonbeleggen.nl op/via deze site verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst