Aandelen kopen – Wat is het beste moment?

Aandelen kopen – Wat is het beste moment?

0 Door Gewoonbeleggen.nl

Aandelen kopen is nodig om je portefeuille te laten groeien.  Dat geldt voor dividendbeleggen, maar ook als je winst probeert te maken door aandelen voor een lage prijs in te kopen en ze voor een hogere prijs weer te verkopen. Natuurlijk wil je in beide gevallen zo goed mogelijk profiteren van de prijsschommelingen op de beurs. Maar hoe doe je dat? Wat is het beste moment om aandelen te kopen? En bestaat er eigenlijk wel zoiets als het “beste” moment? We zochten het uit.

Als je net begint met beleggen, dan weet je soms niet goed hoe de markt gaat reageren. Je hebt weinig ervaring met de beurs en je moet nog een gevoel ontwikkelen voor de bewegingen van de AEX aandelen koersen. De prijs van een aandeel wordt door heel veel factoren beïnvloed. Kennis van deze factoren kan helpen bij het bepalen van het juiste instapmoment.

aandelen kopen

Aandelen kopen begint met een plan

Ons uitgangspunt bij het aandelen kopen is dat je altijd hebt nagedacht over wat je met je portefeuille wilt bereiken. Het kan handig zijn om dat per jaar te bekijken en desnoods bij te stellen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af hoeveel dividendrendement je per jaar wilt halen. Of met hoeveel procent de waarde van je aandelenportefeuille moet stijgen om je beleggingsdoel te halen.

Een helder beleggingsdoel maakt het nemen van aan- en verkoopbeslissingen veel makkelijker. Als je beleggingsdoel inhoudt dat je jaarlijks gemiddeld 7% dividendrendement wilt behalen, dan zul je niet zo snel aandelen willen kopen die maar 5% rendement opleveren. In plaats daarvan kies je voor beleggingen die een dividendrendement van 7% of meer opleveren. Met een duidelijk doel voor ogen zul je makkelijk kunnen zien wanneer je een aandeel wel of niet moet kopen.

Investeren in aandelen met behulp van oude beurswijsheden

Beurzen bestaan al heel lang. De Amsterdamse beurs, die in 1602 werd opgericht, schijnt de oudste beurs ter wereld te zijn. De beurs is daarmee ouder dan de Philadelphia Stock Exchange, de eerste Amerikaans beurs die in 1790 werd opgericht. Tijdens het lange bestaan van beurzen hebben zich bepaalde beurswijsheden ontwikkeld rondom het kopen en verkopen van aandelen.

“Sell in May and go away. Come back on St Leger Day”

Dit is een van die oude Engelse wijsheden. Het betekent: verkoop in mei en kom terug op St Leger Day.  Deze uitspraak komt uit de tijd dat rijke investeerders in de zomer naar de paardenrennen gingen. In die periode vond er weinig tot geen handel plaats op de beurzen. St Leger Day is een paardenevenement wat in september wordt gehouden op de racebaan van het Engelse Doncaster. Na dit evenement trok de beurshandel meestal weer aan. Vaak was dit een goed moment om weer te gaan handelen.

Geldt nu nog steeds dat september een goed moment is om aandelen te kopen? Ja. Uit onderzoek blijkt dat september nog steeds een goede maand kan zijn om te kopen. Het kan dus de moeite waard zijn om de markt in september wat meer in de gaten te houden als je aandelen wilt kopen.

aandelen kopen

Tijdig inkopen in een “bull market”

Een “bull market” is een markt met stijgende aandelenprijzen en gunstige economische omstandigheden. Dit doet zich bijvoorbeeld voor als een land herstelt van een crisis. In een bull market kun je als belegger profiteren van de stijgende prijzen door je aandelen te kopen als de markt net omhoog begint te gaan. Je kunt je aandelen houden of ze weer verkopen zodra ze hun hoogste waarde hebben bereikt.

’s Ochtends aandelen kopen kan gunstig zijn

Volgens beurshandelaren is het gunstig om je aandelen ’s ochtends tussen 9:30 en 10:30 te kopen. Beurzen openen vaak rond 9:00 en dan worden pre-market orders uitgevoerd plus de orders die in real-time worden geplaatst. Er is dan veel handel en dat drijft de prijs op.

Rond lunchtijd heb je te maken met computergestuurde transacties, waardoor de handel traag verloopt. Bovendien stoppen daghandelaren meestal rond 11:30, waardoor de handel inzakt. Dit kan natuurlijk ook gunstig zijn. Tussen 15:00 en 16:00 is het op een na populairste tijdstip van de dag om te handelen. De prijzen schieten dan vaak weer omhoog, omdat men probeert nog zoveel mogelijk dagorders uit te voeren voordat de beurs sluit. Dit kan een goed moment zijn om je aandelen te verkopen.

aandelen kopen

Ondergewaardeerde aandelen kopen

Ondergewaardeerde aandelen zijn aandelen die verkocht worden voor een prijs die onder de reële waarde (boekwaarde) ligt. Het idee achter het kopen van ondergewaardeerde aandelen is dat de waarde van deze aandelen in de toekomst kan stijgen en dichter bij de reële waarde komt te liggen. Als belegger kun je die aandelen dan eventueel met winst verkopen.

Een van de beste manieren om het niveau van over- of onderwaardering te bepalen, is door een inschatting te maken van de toekomstige vooruitzichten voor groei en winst van een bedrijf. Je kunt ook kijken naar de dividendgroei van een bedrijf. Een andere manier is om de koers-winstverhouding (P / E ratio, Price-to-Earnings ratio) van een aandeel te vergelijken met die van concurrenten. Ligt die waarde tussen 0 en 10 dan kan het aandeel ondergewaardeerd zijn. Het is hierbij belangrijk om ook naar andere kengetallen te kijken zoals de prijs/cashflow van een bedrijf.

aandelen kopen

Aandelen kopen tijdens een crisis

Als je een goede financiële buffer hebt, dan kan een crisis het ideale moment zijn om aandelen te kopen. Bij een crisis zoals bijvoorbeeld de uitbraak van de covid-pandemie, zijn beleggers bang om geld te verliezen. Vaak worden er dan in paniek enorme hoeveelheden aandelen te koop aangeboden waardoor de koersen snel dalen. Bedrijven schrappen vaak (tijdelijk) hun dividend, waardoor de koersen nog harder dalen.

In dit soort hectische situaties is het goed om te kijken welke sectoren de grootste kans van overleven hebben. Er ontstaat vaak een run op aandelen in waardevaste beleggingen zoals goud, waardoor die aandelen juist in waarde stijgen. Ook aandelen van voedsel- frisdrank- en bierproducenten doen het vaak goed tijdens een crisis. Als je wilt profiteren van dit soort extreme koersdalingen, verdiep je dan goed in de markt en beleg vooral in solide bedrijven.

Timing van de markt blijft lastig

Het timen van de markt blijft vaak een lastige zaak. Het kan altijd gebeuren dat je een aandeel koopt, waarna de prijs nog verder zakt. Dat hoeft niet erg te zijn,  zolang de aankoopprijs maar overeenkomt met je beleggingsdoel. Probeer je in ieder geval niet teveel te laten leiden door emoties en rode cijfers op de beurs, maar baseer je op de juiste informatie en kies daarmee een goed moment om je aandelen te kopen.

Disclaimer: De door Gewoonbeleggen.nl op/via deze site verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst