
Beleggen in aandelen- 8 veelgemaakte fouten
Beleggen in aandelen doe je natuurlijk om er geld mee te verdienen. Maar er zijn veel valkuilen die je tegen kunt komen op weg naar je beleggingsdoel. Er zijn een paar beleggingsfouten die regelmatig gemaakt worden. Daardoor leveren je aandelen minder geld op dan je verwacht had. We zetten 8 veelgemaakte beleggingsfouten op een rij, zodat jij ze niet meer hoeft te maken.
1. Niet begrijpen waarin je investeert
Warren Buffet, een van de meest succesvolle investeerders ter wereld, waarschuwt hiervoor. Ga niet beleggen in aandelen van bedrijven waarvan je het bedrijfsmodel niet begrijpt. Je kunt dit voorkomen door te beleggen in bijvoorbeeld Exchange Traded Funds (ETF’s) omdat daarin verschillende aandelen zitten. Stel je liever zelf je portefeuille samen? Verdiep je dan eerst goed in een bedrijf voordat je de aandelen koopt.

2. Verliefd worden op een bedrijf
Het is altijd leuk om te beleggen in een bedrijf wat goed draait. De koers van je aandelen stijgt en je krijgt netjes je dividend uitbetaald. Misschien ben je daardoor geneigd om teveel te beleggen in deze aandelen en vind je het lastig om ze weer te verkopen. Vergeet niet dat je deze aandelen hebt gekocht om geld te verdienen. Als er iets verandert bij het bedrijf, waardoor de aandelen niet meer voldoen aan je beleggingsdoel, verkoop de aandelen dan op tijd.

3. Geen geduld hebben voor beleggen in aandelen
Als je belegt in aandelen, dan moet je geduld hebben. Als je belegt voor de lange termijn, dan kan het geen kwaad om je portefeuille langzaam en gestaag te laten groeien. Dit zal op de lange termijn een hoger rendement opleveren. Als je door ongeduld afwijkt van je beleggingsdoel, dan kan dat slecht aflopen. Zorg dus voor realistische verwachtingen als het gaat om de tijdlijn en het doelrendement van je beleggingen.

4. Te vaak kopen en verkopen
Als je vaak aandelen koopt en die snel weer verkoopt, dan kan dat veel geld kosten. Als je kunt profiteren van lage commissietarieven, dan is deze strategie misschien winstgevend te maken. Anders betaal je je blauw aan de kosten en dat heeft een negatieve invloed op het rendement van je beleggingen. Je profiteert ook minder van het “rente op rente” effect dan wanneer je je aandelen gewoon in je portefeuille houdt.

5. Proberen om de markt te timen
Proberen om de markt te timen kan slecht zijn voor het rendement op je portefeuille. Het is ontzettend moeilijk om de markt goed te timen. Zelfs professionele beleggers slagen er vaak niet in. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld bijna 94% van het rendement van een portefeuille wordt bepaald door spreiding in je portefeuille en de aandelen die je kiest. Timing heeft dus weinig te maken met het rendement op de lange termijn.

6. Te lang wachten met verkopen
Als de koers van een aandeel is gezakt, dan kun je wachten met verkopen tot de koers weer op het oude niveau is. In dit geval wil je geen verlies nemen omdat je hoopt dat het aandeel zijn oorspronkelijke waarde weer krijgt. Door geen verlies te nemen, verlies je eigenlijk op 2 manieren. Ten eerste kan de aandelenkoers blijven zakken totdat het aandeel bijna niets meer waard is. En dan heb je nog veel meer geld verloren. Ten tweede verlies je het rendement wat je had kunnen hebben als je het verlies wel had genomen. Dan was er nog wat geld over geweest om opnieuw te investeren in bijvoorbeeld aandelen die dividend betalen.

7. Niet spreiden bij beleggen in aandelen
Professionele beleggers halen extra veel rendement door heel veel geld in maar een paar aandelen te beleggen. Toch is dit niet aan te raden als je zelf belegt. Het is verstandiger om je portefeuille toch een beetje te spreiden. Bij de opbouw van een Exchange Traded Fund (ETF) of een portefeuille voor een beleggingsfonds is het belangrijk om te spreiden over veel sectoren. Als je je eigen portefeuille opbouwt, beleg dan in alle belangrijke sectoren. Een algemene vuistregel is: beleg maximaal 5-10% van je aandelen in dezelfde sector.
8. Blijf je emoties de baas
Emotie is misschien wel de belangrijkste oorzaak van rendementsverlies. Het vooroordeel dat angst en hebzucht de markt beheersen, is waar. Het is beter als angst en hebzucht geen invloed hebben op je investeringen. Je kunt je beter concentreren op het grotere geheel en de langere termijn. Op de korte termijn kunnen beursrendementen enorm schommelen, terwijl de rendementen op de langere termijn op kunnen lopen tot 10%. Blijf je emoties dus zoveel mogelijk de baas.

Hoe vermijd je deze valkuilen?
Deze valkuilen zie je soms niet. Voordat je het weet, zie je het rendement van je aandelen zakken omdat je bijvoorbeeld te snel handelt. Gelukkig zijn er een paar manieren om deze valkuilen te omzeilen. Een paar tips:
Ontwikkel een plan van aanpak
Controleer regelmatig je portefeuille. Kijk of je op schema ligt met je investeringen, wat je doelen zijn en hoeveel je moet investeren om dat te bereiken. Vind je dit moeilijk, laat je dan adviseren door iemand met ervaring.

Hou je beleggingsdoel voor ogen
Bedenk steeds waarom je je geld belegt. Als je je doel voor ogen houdt, zul je makkelijker kunnen sparen om te beleggen. Het is dan misschien ook makkelijker om te bepalen waarin je gaat investeren. Stel je verwachtingen bij en verwacht niet dat je portefeuille je van de ene op de andere dag rijk maakt. De beste manier om vermogen op te bouwen met beleggen is door je te houden aan je beleggingsplan voor de lange termijn.
Check je plan en stel het eventueel bij
Als je vermogen of dividendinkomen groeit, wil je misschien meer geld in je portefeuille stoppen. Bekijk aan het einde van elk jaar of elk kwartaal je beleggingen en hoeveel rendement ze hebben opgebracht. Misschien wil je meer dividend herinvesteren, of extra aandelen kopen. Kijk of je doelstellingen nog steeds gehaald worden en stel je plan bij als dat nodig is.
Disclaimer: De door Gewoonbeleggen.nl op/via deze site verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst