
Beleggen in preferente aandelen
Preferente aandelen – misschien heb je er nog nooit van gehoord. Dat is niet zo vreemd, want in Nederland wordt er weinig gehandeld in dit type aandelen. Je vindt op de Nederlandse beurzen vooral gewone aandelen. Wil je graag investeren in preferente aandelen? Dan zijn de Amerikaanse beurzen zoals Nasdaq en Dow Jones de aangewezen plekken om ze te kopen. Maar voordat je gaat handelen in dollars, eerst nog wat meer uitleg.
Wat zijn preferente aandelen?
Preferente aandelen (ook wel ‘prefs’genoemd) zijn aandelen die een beetje tussen gewone aandelen en obligaties in zitten. Net als bij reguliere aandelen wordt over deze aandelen dividend uitgekeerd, tenzij het bedrijf het dividend opschort. De hoogte van het dividend wordt, net als bij obligaties, uitgedrukt als een percentage van de couponwaarde en dat is meestal een vast bedrag, bijvoorbeeld 7,5%. Bij een faillissement gaan obligaties voor prefs, die op hun beurt weer voor de aandelen gaan.

Veel beleggers kiezen voor een preferent aandeel als ze een regelmatig vast inkomen en een waardevast aandeel willen hebben. Als bedrijven hun prefs terugkopen, dan doen ze dat namelijk vaak voor de uitgifteprijs. Bij veel preferente aandelen ligt die prijs rond de 25 dollar. Ze worden echter regelmatig verhandeld voor prijzen onder of rond de 25 dollar.
Welke soorten preferente aandelen zijn er?
Er worden meerdere soorten prefs op de beurs verhandeld, die elk weer andere eigenschappen hebben. Er zijn 3 hoofdtypen, namelijk:
- Preferente aandelen met vaste looptijd
- Cumulatief preferente aandelen met vaste looptijd
- (Cumulatief) preferente aandelen met oneindige looptijd (‘perpetual’)
Preferente aandelen met een vaste looptijd hebben altijd een einddatum (call date). Na deze einddatum kan het bedrijf de aandelen weer terugkopen van de aandeelhouders. Dit is echter niet verplicht. Het is soms ook mogelijk om dit type aandelen na de call date kopen. Je weet dan echter niet wanneer het bedrijf ze weer inkoopt.
Cumulatief preferente aandelen geven jou als aandeelhouder recht op dividenden die in het verleden mogelijk niet zijn uitbetaald. Bedrijven kunnen altijd een keer het dividend opschorten, bijvoorbeeld als het economisch slecht gaat. Als de dividendbetaling weer hervat wordt, ontvangen de houders van cumulatief preferente aandeelhouders alsnog alle gemiste dividenden. Dit is dus anders dan bij gewone preferente aandelen, waarbij je het gemiste dividend gewoon kwijt bent.
Tip: Controleer altijd de einddatum van het preferente aandeel voordat je een aankoop doet. |
Op cumulatief preferente aandelen met een eeuwigdurende looptijd wordt een vast dividend wordt uitgekeerd zolang de onderneming actief is. De aandelen hebben geen vervaldatum of specifieke terugkoopdatum, maar het bedrijf kan ze wel op elk moment terugkopen. Een eeuwigdurend preferent aandeel keert dus voor onbepaalde tijd dividend uit.
Een eeuwigdurend preferent aandeel kan om verschillende redenen worden teruggekocht door het bedrijf wat ze heeft uitgegeven. Belangrijke redenen voor terugkoop zijn wijzigingen in de rentetarieven en de belastingwetgeving. AHeb je deze aandelen in het bezit, dan bestaat de kans dat je deze aandelen moet verkopen, waardoor je de toekomstige dividendinkomsten kwijtraakt.
Een paar voordelen van preferente aandelen
Op prefs wordt meer dividend uitbetaald dan op gewone aandelen en dat dividend wordt regelmatig uitbetaald. Hoewel preferente aandelen een hoger dividendpercentage hebben dan obligaties en gewone aandelen, zitten ze qua risico tussen aandelen en obligaties in.
Zowel obligaties als prefs worden als rentevaste effecten beschouwd. Je weet immers hoeveel dividend er wordt betaald en wanneer. De marktprijs van zowel obligaties als prefs wordt sterk beïnvloed door schommelingen in rentetarieven. Met obligaties koop je geen stukje van een bedrijf, maar met prefs doe je dat wel. Als het bedrijf het goed doet, kan de waarde van het preferente aandeel stijgen. Deze stijging is dan niet afhankelijk van renteschommelingen.
Een paar nadelen van preferente aandelen
Gewone aandelen kunnen in principe onbeperkt in waarde stijgen. Bij een preferent aandeel is dit niet het geval. Zo kunnen opvraagbare prefs door de uitgever maximaal tegen de nominale waarde worden teruggekocht. Daarom betalen beleggers liever geen bedragen die boven deze nominale waarde liggen, want dat zou alleen maar verlies opleveren als de aandelen teruggekocht worden.
De rentegevoeligheid van deze aandelen is een ander nadeel. Beleggers kopen meestal een preferent aandeel vanwege het hoge dividend. De meeste dividenden op deze aandelen zijn vast, waardoor ze vergelijkbaar zijn met andere rentevaste effecten zoals obligaties. Maar het vaste dividend maakt een preferent aandeel ook gevoelig voor rentewijzigingen. Als de rente namelijk stijgt, dan dalen de prijzen van rentevaste aandelen.
Opm: Koersen kunnen stijgen en dalen. Daardoor kan een preferent aandeel van 7% bij een koersdaling wel 10% rendement opleveren |
Beleggen in preferente aandelen – is het een goede belegging?
Of deze aandelen een goede belegging voor jou zijn, kun je niet zo 1-2-3 zeggen. Het is o.a. afhankelijk van:
- Je beleggingsdoel en het risicoprofiel
- Of je wilt investeren in de sectoren van de bedrijven die prefs uitgeven (bv. farmaceutische industrie of scheepvaart)
- Of je in het buitenland wilt beleggen.
Als je hier verder geen bezwaren ziet, dan kunnen preferente aandelen prima deel uitmaken van een beleggingsportfolio. Je zult misschien niet zoveel winst per aandeel maken, maar ze leveren wel een behoorlijk vaste stroom van inkomsten op.
Disclaimer: De door Gewoonbeleggen.nl op/via deze site verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst
Als een preferent aandeel voor 25 dollar op de beurs is gebracht en vervolgens naar 10 dollar zakt.
Als dit aandeel van de beurs wordt gehaald, is dat dan weer tegen 25 dollar?
Wat kan de reden zijn dat dit aandeel zo laag staat als het toch altijd zijn divident blijft betalen?
Bedankt voor je reactie! Leuk dat je onze website bezoekt en bedankt voor je vraag! Eerst het antwoord op jouw 1e vraag: Een preferent aandeel kan door een bedrijf weer ingekocht worden als het gaat om een zogenaamd “callable pref”. Een preferent aandeel wat “callable”is, kan door een bedrijf op een vooraf bepaalde datum (call date) weer teruggekocht worden van de aandeelhouders, tegen een vooraf vastgestelde prijs. De prijs kan net zo hoog zijn als de uitgifteprijs, maar ook lager. Dus ja het kan dat het bedrijf ze voor 25 dollar inkoopt, maar als het bedrijf niet genoeg geld heeft, dan kan het ook een lager bedrag zijn. Of ze worden niet ingekocht, maar blijven op de beurs verhandelbaar tot na de call date. Bij het aandeel staat dan “trading post call date”. De call datum en de call-prijs staan vermeld op de website van het bedrijf dat de prefs uitgeeft. Voorbeeld: https://www.wellsfargo.com/about/investor-relations/preferred-stock/
Het antwoord op jouw 2e vraag: De prijs van een pref wordt bepaald door de marktrente en door vraag en aanbod. Omdat het preferent is, wordt op deze aandelen met voorrang dividend betaald. Een bedrijf kan gewone aandelen en prefs uitgeven, maar vervolgens het dividend op de gewone aandelen schrappen. Op de prefs wordt dan vaak nog wel dividend betaald, omdat de aandelen preferent zijn en dus voorrang krijgen op de gewone aandelen. Als een bedrijf het financieel moeilijk heeft en dividend op de gewone aandelen moet schrappen, dan zie je vaak dat de preferente aandelen ook minder in trek zijn, waardoor de prijs daalt. Zo kan het zijn dat de prijs van prefs daalt terwijl er toch dividend op wordt betaald.
Hallo en bedankt voor je vraag en je bezoek aan deze website. Wat je ontvangt als een bedrijf een preferent aandeel van de beurs haalt, is afhankelijk van de voorwaarden waaronder de preferente aandelen zijn uitgegeven. En dat kan voor elk aandeel weer anders zijn.
Er zijn allerlei scenario’s mogelijk. Zo kan een bedrijf aandelen terugkopen tegen de huidige marktprijs als de belegger instemt met de verkoop. Er kan ook vooraf een prijs bepaald zijn. Zijn de preferente aandelen “callable” (zie artikel voor uitleg), dan kan het bedrijf de aandelen zelfs terugkopen zonder toestemming van de belegger.
Als een aandeel uitgegeven wordt voor 25 dollar en het is een “call” aandeel, dan worden ze op een vooraf vastgestelde datum en tegen een vaste waarde teruggekocht door het bedrijf wat ze heeft uitgegeven. In theorie kan die waarde dus 25 dollar zijn, maar het bedrag kan ook lager of hoger zijn. Deze informatie staat in de uitgifteprospectus die bij de preferente aandelen hoort. Je kunt die meestal vinden op de website van het bedrijf.
Wat betreft de 2e vraag: Preferente aandelen worden vaak verhandeld op de beurs. Dat betekent dat de koers van preferente aandelen wordt bepaald door vraag en aanbod op de beurs. Dat wil niet altijd zeggen dat het bedrijf financieel in zwaar weer zit. Maar het kan wel een signaal zijn dat er iets aan de hand is. Er is altijd onderzoek nodig om zinnige uitspraken te doen over de koers van een aandeel. De koers van het preferente aandeel kan dus, zoals bij elk ander aandeel, laag staan terwijl er toch gewoon dividend uitbetaald wordt.
Als je een pref aandeel voor $25,- aankoop tegen een rente van 7% bij kwartaalbetaling en na een paar jaar daalt het aandeel ik noem maar naar $8,= is het dan verstandig om het aandeel toch aan te houden ivm vaste dividend betalingen?
Bedankt voor je vraag en je bezoek aan onze site! We kunnen helaas geen antwoord geven op deze vraag, omdat de beslissing om een aandeel te verkopen afhangt van veel factoren. Wat is bijvoorbeeld de reden van de koersdaling (in dit voorbeeld bijna 70%), in welke markt zit het bedrijf, hoe goed draait het bedrijf, jouw eigen risicobereidheid en financiële situatie en ga zo maar door. Aanvullend onderzoek is hier wel op zijn plaats.
Als je wilt weten voor welke waarde het bedrijf de preferente aandelen kan terugkopen, dan kun je de website van het bedrijf raadplegen en de prospectus van de aandelen opzoeken. Met al deze informatie zou je dan globaal een inschatting kunnen maken of het verstandig is om de aandelen aan te houden. Het is in ieder geval duidelijk dat als je nu deze aandelen zou verkopen, je per aandeel 13 dollar verlies lijdt.