Gratis aandelen kopen – zo werkt het

Gratis aandelen kopen – zo werkt het

0 Door Gewoonbeleggen.nl

Aandelen kopen is nodig als je een aandelenportefeuille wilt opbouwen of als je je bestaande portefeuille wilt wijzigen. Om aandelen te kunnen kopen heb je natuurlijk geld nodig. Dat kan spaargeld zijn, of een deel van je salaris of omzet wat je elke maand overmaakt naar je beleggingsrekening.

Natuurlijk is het een goed idee om elke maand geld opzij te zetten voor het kopen van aandelen. Aan de andere kant kan het ook verstandig zijn om naast je aandelenportefeuille nog wat spaargeld te hebben of je geld elders te investeren. 

Laat je portefeuille vanzelf groeien

En hoe leuk is het dan als je aandelenportefeuille blijft groeien zonder dat je daar nog geld in hoeft te stoppen? We weten uit ervaring dat dit ontzettend leuk is. Je laat je geld als het ware voor je werken en omdat je geen geld meer in je portefeuille hoeft te steken, hou je meer geld over.

Hoe pak je dit nu aan? Hoe laat je je vermogen verder groeien nadat je een mooie aandelenportefeuille hebt opgebouwd? We leggen het graag uit.

Koop aandelen die stockdividend uitkeren

Bij sommige aandelen, zoals bijvoorbeeld Shell aandelen, kun je het dividend laten uitkeren als geld, of als nieuwe aandelen. Stel: je hebt 100 aandelen Shell en Shell hanteert een stockdividend van 5%. Dan krijg je 5 extra aandelen als het stockdividend wordt uitgekeerd. 

Een bedrijf kan ook stockdividend uitkeren wat de waarde heeft van het dividend. Een klein voorbeeld van hoe de uitkering van stockdividend dan werkt:

Stel: je hebt 100 ING aandelen
De koers van deze aandelen is €10 per stuk

ING keert €0,50 stockdividend uit per aandeel
Het stockdividend waar je recht op hebt, heeft dan een waarde van 100 x €0,50 = €50
De huidige aandelenkoers van een aandeel ING is €10. Dat betekent dat de waarde van het stockdividend van €50 overeenkomt met 5 aandelen ING á €10. Je ontvangt dus 5 aandelen ING.

Door het dividend te laten uitkeren in de vorm van nieuwe aandelen, krijg je steeds meer aandelen in het bedrijf. Je betaalt geen transactiekosten en er wordt ook geen dividendbelasting geheven over de aandelen die je ontvangt.

Beleg je dividend in nieuwe aandelen

De keuze voor stockdividend is altijd een bewuste keuze. Je kiest er tenslotte voor om steeds meer geld in hetzelfde bedrijf te beleggen. Wil je graag meer spreiding in je portefeuille, dan is cash dividend een beter optie.

Je laat het dividend dan gewoon in de vorm van geld uitkeren.Je kunt natuurlijk het dividend laten uitkeren en het geld uitgeven. Maar je kunt er ook weer nieuwe aandelen van kopen. Op deze aandelen ontvang je dan weer dividend, waardoor je gebruik maakt van het effect van samengestelde interest. Zo groeit je portefeuille vanzelf door.

Beleggen in groeiaandelen

Een andere tip die we kunnen geven om gratis aandelen te krijgen, is door te beleggen in groeiaandelen of ondergewaardeerde aandelen. Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven waarvan verwacht wordt dat ze snel en sterk gaan groeien. 

aandelen kopen

Het herkennen van deze aandelen vraagt om wat kennis van de markt. Vaak gaat het om tech-aandelen, zoals bijvoorbeeld het aandeel Tesla. Het dividendrendement van deze aandelen is meestal laag, of er wordt helemaal geen dividend uitgekeerd. De groei van deze aandelen ligt boven het gemiddelde.

En dat is precies waarom deze aandelen zo interessant zijn. De waardestijging van deze aandelen kun je namelijk gebruiken om weer nieuwe aandelen te kopen. Je kunt herbeleggen in groeiaandelen, aandelen die maandelijks dividend betalen of je bestaande portefeuille verder uitbreiden.

Mix & Match

Als je een aandelenportefeuille wilt hebben die zichzelf financiert, dan kun je dat op verschillende manieren voor elkaar krijgen. Zodra je een basis portefeuille hebt die aansluit bij jouw beleggingsdoelen, kun je extra groeiaandelen gaan kopen of beleggen in aandelen met stockdividend. Als je daarnaast ook nog het dividend herbelegt, dan zal je portfolio vanzelf gaan groeien.

Disclaimer: De door Gewoonbeleggen.nl op/via deze site verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst.