Hoe kies je de beste internet broker?

Hoe kies je de beste internet broker?

0 Door Gewoonbeleggen.nl

Zelf beleggen geeft je veel vrijheid. Maar het betekent ook: zelf een internetbroker uitkiezen. Zonder broker kun je als particulier niet handelen in aandelen. Als je nog niet eerder hebt belegd, dan is het soms moeilijk om een broker te kiezen. Bedenk dan dat je altijd van broker kunt wisselen en je aandelen kunt overzetten, maar soms zijn daar kosten aan verbonden. Wil je liever vooraf weten waarop je moet letten bij het kiezen van een internet broker, lees dan vooral even verder.

internetbroker

Garanties en zekerheid

Als je van plan bent om een vermogen op te bouwen met je aandelen, dan is het goed om te letten op de garanties en zekerheden die de internetbroker biedt. Je wilt immers geen risico lopen met je opgebouwde aandelenkapitaal. In Nederland zijn er dan 3 dingen om op te letten als je een broker kiest:

  • AFM vergunning
  • Bewaarbedrijf
  • Beleggerscompensatiestelsel

Ze bieden allemaal bepaalde garanties en zekerheden rondom je aandelenkapitaal. Bedenk wel dat deze garanties gelden voor Nederland. Ga je in zee met een buitenlandse broker, dan gelden andere voorwaarden en garanties. Verdiep je daar dus altijd in voordat je een keuze maakt, zodat je weet hoeveel risico je loopt.

Heeft de internetbroker een AFM vergunning?

Als een internetbroker een vergunning van de AFM heeft gekregen, dan word je goed geïnformeerd over beleggen en beleggingsproducten. Je mag er ook vanuit gaan dat het bedrijf geleid wordt door mensen die betrouwbaar en deskundig zijn. Bovendien houdt de AFM doorlopend toezicht op de broker en dat is een geruststellende gedachte.

Let op het bewaarbedrijf

Om jou als belegger te beschermen tegen vermogensverlies bij een faillissement van de internetbroker is het belangrijk om te kijken of de broker gebruik maakt van een bewaarbedrijf. Het bewaarbedrijf is een bancaire of trustorganisatie die verantwoordelijk is voor het bewaren en registreren van aandelen en fondsen. Soms is het bewaarbedrijf ook verantwoordelijk voor de afwikkeling van aandelentransacties. Met een bewaarbedrijf wordt het vermogen van de broker gescheiden van het vermogen van de online beleggers zodat je kapitaal beschermd is.

Beleggerscompensatiestelsel

Aandelen of obligaties vallen niet onder het depositogarantiestelsel. Ze vallen vaak wel onder het beleggerscompensatiestelsel. Beleg je bij een bank of broker met een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM)? Dan vallen je beleggingen onder het Nederlandse beleggerscompensatiestelsel. Gaat de bank of beleggingsonderneming failliet, dan vergoedt dit stelsel maximaal € 20.000 per persoon per bank of broker. Het kan dus goed zijn om je aandelen bij verschillende internet brokers of banken onder te brengen.

De hoogte van de transactiekosten

Transactiekosten kunnen een grote hap nemen uit je rendement. Aan de andere kant is het wat eenzijdig om alleen maar naar de kosten te kijken bij het kiezen van een broker. Als een duurdere broker bijvoorbeeld wel het beleggerscompensatiestelsel biedt, dan kan dat voor jou een overweging zijn om de hogere kosten voor lief te nemen. Hierbij speelt ook mee wat voor soort belegger je bent. Als je jaarlijks weinig transacties doet, dan wegen de transactiekosten misschien wel minder zwaar dan wanneer je vaak aandelen koopt en verkoopt. Ben je van plan om ook buitenlandse aandelen te kopen? Hou dan ook rekening mee valutarisico’s.

internet broker

Gebruiksvriendelijkheid van de internet broker

Soms wil je heel snel aandelenorders kunnen plaatsen en uitvoeren, bijvoorbeeld omdat de koers sterk daalt of stijgt. Je hebt dan niets aan een internet broker waarbij het 3 dagen duurt voordat een geldoverboeking is bijgeschreven, of een app die niet goed werkt. Verdiep je altijd vooraf in de gebruiksvriendelijkheid van de handelsapplicatie van een broker.

Handelsmogelijkheden

Wil je op de Nederlandse beurs handelen of ook op die van New York, Londen of Tokyo? Sommige brokers handelen niet op bepaalde beurzen. Of ze bieden per beurs een beperkte hoeveelheid beleggingen aan. Bedenk op welke beurzen je wilt handelen en kijk of je via de internet broker van je keuze kunt handelen op die beurzen.

Met bovenstaande punten in je achterhoofd kun je op zoek gaan naar een geschikte internetbroker voor jou. We wensen je alvast veel succes met beleggen!

Disclaimer: De door Gewoonbeleggen.nl op/via deze site verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst