Compound interest laat je geld sneller groeien

Compound interest laat je geld sneller groeien

0 Door Gewoonbeleggen.nl

Het leuke van beleggen is dat je je geld ermee kunt laten groeien. Als je bedenkt dat de spaarrente in 2019 gemiddeld 0,5% was en de inflatie 2,6% was, dan zie je snel dat met sparen je geld op dit moment alleen maar minder waard wordt. Veel mensen zijn dan ook op zoek naar een manier om meer rendement uit hun geld te halen en komen dan vroeg of laat bij beleggen uit. Maak je ook gebruik van het effect van compound interest, oftewel samengestelde interest, dan groeit je geld sneller.

compound interest

Er zijn veel verschillende manieren om te beleggen. Je kunt ze grofweg verdelen in 3 beleggingsstrategieën, nl:

  • Actief beleggen – een manier van beleggen waarbij je winst probeert te behalen door aandelen bij een lage koers te kopen en bij een hoge koers te verkopen. Het verschil is de koerswinst.
  • Passief beleggen of dividendbeleggen – bij deze vorm van beleggen koop je periodiek aandelen die dividend betalen, om deze vervolgens vast te houden. Je ontvangt dividendinkomsten die je herbelegt.
  • Een combinatie van passief en actief beleggen waarbij je zowel de koerswinsten als het dividend herbelegt.

De meeste manieren van beleggen leveren vroeg of laat een rendement op. Je kunt profiteren van koersstijgingen bij actief beleggen. Als je aandelen koopt en ze vasthoudt, dan ontvang je regelmatig dividend op je beleggingsrekening. Door dit dividend te herbeleggen, kun je extra rendement behalen door te profiteren van het rente-op-rente-effect, oftewel: compound interest.

compound interest

Het effect van compound interest

Bij het lange termijn beleggen kun je er voor kiezen om het ontvangen dividend te herbeleggen. Door van het dividend weer nieuwe aandelen te kopen, die ook weer dividend opleveren, laat je de waarde van je portefeuille stijgen en ontvang je ook steeds meer dividend. Hierbij maak je gebruik van samengestelde interest, oftewel het rente-op-rente effect.

Ook al ontvang je geen rente op je beleggingen, je kunt het dividendrendement hier beschouwen als rente.

Voorbeeld:   Aandeel 1 heeft een waarde van €45 en betaalt €2 dividend per jaar. Het dividendrendement is dan (€2/€45)*100%, oftewel 4,4%. Als je het aandeel 1 jaar in je bezit hebt, dan heb je €2 per aandeel ontvangen. Van dit geld koop je dan weer een nieuw aandeel, wat ook weer 4,4% dividendrendement geeft, enzovoort.  

Als je dit lang genoeg volhoudt, dan zul je zien dat de waarde van je portefeuille gaat stijgen door het effect van de samengestelde interest.  Door je dividend niet uit te geven, maar te herbeleggen, ontstaat op de lange termijn een soort sneeuwbaleffect, waardoor de waarde van je portefeuille extra hard zal groeien. Dit komt omdat het rendement op je portefeuille exponentieel toeneemt. Dit effect kan ervoor zorgen dat je belegde vermogen in 10 jaar tijd bijna verdubbelt. Je kunt dit zien in deze grafiek:

Om van dit effect van compound interest te kunnen profiteren, is het wel nodig dat je een lange adem hebt. Wie op jonge leeftijd begint met beleggen, is hier dus duidelijk in het voordeel. Maar ook als je op latere leeftijd begint met beleggen, kun je profiteren van dit effect. Je zult dan in het 1e jaar dat je gaat beleggen meer geld moeten steken in je aandelenportefeuille, om op een vergelijkbaar eindbedrag uit te komen. Vaak kan dat ook wel, omdat je meestal een hoger inkomen krijgt als je leeftijd toeneemt.

Maak gebruik van dit rente-op-rente effect!

Natuurlijk is het leuk om je ontvangen dividend meteen weer uit te geven. Maar als je kiest voor een lange termijn aanpak met beleggen, dan levert het herinvesteren van je dividend uiteindelijk gewoon veel meer op.  Er zijn tegenwoordig nauwelijks nog spaarrekeningen waarbij je rente-op-rente krijgt, op een enkele bankspaarrekening na.

Dankzij het effect van compound interest kunnen je beleggingen op de lange termijn meer opbrengen, waardoor je meer rendement haalt en de inflatie voor blijft. En het gaat bijna vanzelf…

Disclaimer: De door Gewoonbeleggen.nl op/via deze site verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst