
Slimme beleggers maken gebruik van de dividendkalender
Als je gaat beleggen, dan kun je je geld investeren in je favoriete aandelen en wachten tot het dividend wordt uitbetaald. Veel bedrijven betalen een jaardividend of een kwartaaldividend. De betalingsfrequentie staat meestal vast en daar kun je als belegger niets aan doen. Je kunt wel handig gebruik maken van die wisselende betalingsmomenten, zodat je je inkomsten door het jaar heen spreidt.
Wil je een beleggingsportefeuille opbouwen die regelmatig dividend oplevert, bijvoorbeeld zodat je minder kunt gaan werken, dan kan het dus nuttig zijn om eens te kijken wanneer deze dividenden precies worden uitbetaald. Op de Nederlandse beurs vind je eigenlijk alleen aandelen die per jaar of per kwartaal een dividend uitkeren. Op de Amerikaanse beurs kom je ook maandbetalers tegen. Niet alle bedrijven gaan op dezelfde dag ex-dividend, wat betekent dat bedrijven op verschillende momenten in het jaar hun dividend uitbetalen.

Hier kun je als belegger handig gebruik van maken, zodat er regelmatig dividend binnenkomt. Om erachter te komen wanneer een bedrijf het kwartaaldividend betaalt, kun je gebruik maken van een dividendkalender. Je vindt deze online. Op deze kalender kun je zien welke bedrijven in een gekozen periode ex-dividend gaan en op welke datum ze het dividend gaan uitkeren.
Je zult zien dat de periode tussen de ex-dividend datum en de uitbetalingsdatum per bedrijf ook nogal kan verschillen. Sommige bedrijven betalen bijvoorbeeld binnen 2 weken na de aankondiging, anderen binnen 2 maanden.
Financiële planning en de dividendkalender
Wil je het hele jaar door een constante stroom van dividendinkomsten ontvangen, dan kan de dividendkalender dus een handig hulpmiddel zijn bij je financiële planning. Zo kun je bij het samenstellen van je portefeuille bijvoorbeeld kiezen voor een mix van aandelen waarop maandelijks dividend wordt uitgekeerd en aandelen waarop een kwartaaldividend wordt betaald. Het aandeel moet natuurlijk wel passen bij jouw beleggingsdoelen, dus laat dat altijd het zwaarste wegen bij je aankoopbeslissing.
TIP: De koers van een aandeel heeft vaak de neiging om kort voor de ex-dividenddatum te stijgen. Als je een set aandelen wilt verkopen, dan kun je profiteren van deze prijsstijging. Bij verkoop voor de ex-dividenddatum loop je helaas wel het meest recente dividend mis. |
Bespaar geld door kwartaaldividend en maanddividend slim te gebruiken
Wist je dat je ook geld kunt besparen door de dividendkalender slim te gebruiken? Het enige wat je nodig hebt is een portie geduld. Stel: je hebt een aandeel op het oog wat je graag aan je portefeuille wil toevoegen. Let dan goed op de record date van het aandeel. Dit is de datum waarop bedrijven vaststellen wie de aandelen in bezit heeft en wie dus recht heeft op een dividenduitkering. Wil je direct dividend op je aandeel ontvangen, zorg dan dat je 3 dagen voor de record date je aandelen hebt gekocht. Anders kom je pas de volgende periode in aanmerking voor het dividend.

Aandelenkoersen stijgen vaak als er dividend wordt aangekondigd, of als de uitbetalingsdatum nadert. Na de dividenduitkering zal de koers dan vaak weer dalen. Door op dit moment je aandelen te kopen, heb je kans dat je je aandelen goedkoper kunt aanschaffen. Ja, je mist een dividenduitkering, maar als je voor de lange termijn belegt, dan is die lagere aankoopprijs juist een stuk gunstiger.
Een lagere aankoopprijs verbetert namelijk je dividendrendement en kan op de lange termijn zorgen voor meer overwaarde als de koers van het aandeel door de jaren heen stijgt. Ook hier is het handig om een rekensommetje te maken voordat je overgaat tot aankoop van het aandeel.
Disclaimer: De door Gewoonbeleggen.nl op/via deze site verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst