Wat zijn ondergewaardeerde aandelen?

Wat zijn ondergewaardeerde aandelen?

0 Door Gewoonbeleggen.nl

Je hoort wel eens dat het gunstig is om een aandeel te kopen wat ondergewaardeerd is. Ondergewaardeerde aandelen zijn aandelen die worden verkocht voor een prijs die veel lager ligt dan de veronderstelde intrinsieke waarde. Stel het aandeel wordt voor €35 verkocht, maar het is €75 waard op basis van de berekende werkelijke waarde per aandeel. Het aandeel is dan ondergewaardeerd.

Waarom zijn ondergewaardeerde aandelen interessant?

Als je gaat beleggen en een van je doelstellingen is om de waarde van je portefeuille te laten groeien, dan zijn ondergewaardeerde aandelen interessant. De kans is namelijk groot dat de koers van deze aandelen in de toekomst gaan stijgen. De koers kan echter ook dalen, net als bij andere aandelen. Wat is dan het voordeel voor jou als belegger? Simpel.  Als je ondergewaardeerde aandelen koopt, loop je gewoon wat minder risico om je geld te verliezen bij koersdalingen. En als het aandeel stijgt, dan profiteer je van een mooie koerswinst.

Hoe kun je zien of een aandeel ondergewaardeerd is?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt zien of een aandeel ondergewaardeerd is. Veel bedrijven hebben een webpagina speciaal voor investeerders. Op deze pagina kun je op de balans de boekwaarde per aandeel opzoeken.  Kijk dan wat de huidige koers van het aandeel is en deel deze door de boekwaarde per aandeel.  Op de Amerikaanse beurs wordt dit getal de P/B ratio genoemd (Price-To-Book ratio). Is dit getal lager dan 1, dan is het aandeel ondergewaardeerd. Is het hoger dan 1, dan is het aandeel overgewaardeerd.

Voorbeeld: Stel dat het aandeel Unilever €50 kost en de boekwaarde per aandeel € 10 is. De P/B ratio is dan €50/€10, dus 5. Dit aandeel is overgewaardeerd.

Stel het aandeel ABN AMRO kost €20. Op de balans staat een boekwaarde per aandeel van €40. De P/B ratio is in dit geval €20/€40, oftewel 0,5. Dit aandeel is dus ondergewaardeerd.  

Omdat plaatjes soms meer zeggen dan woorden, staat hier de koersgrafiek van het Amerikaanse aandeel SPG. Dit is het grootste investeringsfonds voor winkelvastgoed in de VS. Door de wereldwijde coronacrisis daalde de koers van dit aandeel in maart 2020 van meer dan $150 naar net iets meer dan $40. Je kunt de dip hieronder in de grafiek zien.

Ja, er werden winkels tijdelijk gesloten en het bedrijf schrapte ook tijdelijk het dividend, maar het nam ook een aantal kostenbesparende maatregelen. Op 11 mei 2020 werden de winkels die SPG beheerde alweer geopend, waarna de koers langzaam maar zeker weer steeg. Met een intrinsieke waarde van $85 was dit aandeel bij een koers van $42 dus zwaar ondergewaardeerd.

Wanneer raken aandelen ondergewaardeerd?

Aandelen kunnen om verschillende redenen ondergewaardeerd raken. Het is natuurlijk interessant om te weten wanneer aandelen ondergewaardeerd kunnen raken, zodat je goedkoop in kunt stappen. We schetsen hieronder 3 situaties waarbij dit het geval kan zijn.

1.Investeerders raken in paniek omdat de beurs dreigt te crashen.

Dit kan komen door bijvoorbeeld een heftige gebeurtenis in de wereld of door een economische recessie. Sommige investeerders zijn dan bang om al hun geld te verliezen en verkopen blindelings alle aandelen, of ze nou op winst staan of niet. De emoties krijgen hier dan de overhand. Omdat aandelen in dit geval gedumpt worden en het vertrouwen laag is, gaan de koersen hard omlaag, ook al functioneren bedrijven nog gewoon normaal.

2. De aandelen zijn van kleine bedrijven,  ze zijn duur, of er wordt weinig in gehandeld

Sommige aandelen van kleinere bedrijven worden simpelweg niet door veel mensen bekeken, of ze hebben bepaalde eigenschappen die beleggers liever mijden. Zo is niet iedereen dol op aandelen die per stuk €1.000 of meer kosten, terwijl deze aandelen toch ondergewaardeerd kunnen zijn. In deze dure aandelen wordt vaak ook niet veel gehandeld. Als je zo’n aandeel wilt verkopen, dan kan het zijn dat je lang moet wachten op een koper. Je weet dan niet wat de koers intussen gaat doen en dat zorgt voor onzekerheid.

3. Negatieve berichtgeving

Negatieve berichten in de pers kunnen de koers van een aandeel onderuit laten gaan. Soms gaat het slecht in een bepaalde marktsector, maar presteren een paar bedrijven toch heel goed in die markt. Vaak zie je dat de koers van die bedrijven dan daalt, zonder dat er eigenlijk een goede reden voor is. Deze bedrijven maken gewoon winst en betalen ook gewoon dividend uit. Toch raken deze aandelen dan ondergewaardeerd.

Ondergewaardeerde aandelen bieden kansen

Naast deze 3 redenen kunnen er nog meer situaties zijn waarin een aandeel ondergewaardeerd raakt. Staar je dus niet alleen blind op de koers, maar kijk ook hoe een bedrijf de afgelopen jaren heeft gepresteerd, hoe het er financieel voor staat, hoeveel dividend er is betaald, enzovoort. Alleen dan kun je goed inschatten of een ondergewaardeerd aandeel interessant is om te kopen.

Disclaimer: De door Gewoonbeleggen.nl op/via deze site verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst